SYLVIA
LEYNE

#photographer

                                                          МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ

Какво е дом? С напредването на времето и технологиите много малко от нас си задават този въпрос. Дали това не е мястото, където прекарваме по-голямата част от времето си, там,където сме свикнали да бъдем, нашето място за пребиваване? Или пък „дом“е чисто и просто синоним на уют?     В тази история и двете твърдения са отчасти верни. Отидохме на място, където този низ от непрестанни инженерни решения, който ни преследва, не съществува и животът протича някак по-спокойно, по-топло. Отидохме там, където животът на едни непредполагаемо чаровни създания тече вече години наред, скрит зад крепостите на техния мил, необезпокояван дом.  
Още от вратата имаше кой да ни посрещне. Кучетата непрестанно съзерцаваха кой и за какво е дошъл, дори и в кратката почивка не ни изпуснаха от поглед.  Няколко крачки по-навътре се срещнахме с голямото семейство. То прекарваше деня си както обикновено – спокойно и без излишни терзания. Наслаждавайки се на следобедната си „трапеза“.
Не мисля, че бяха подготвени за нашата визита, никой не ги беше предупредил, и скромното семейство бавно се отдръпна от очите на камерата. Стана ни тъжно, че така ги притеснихме и за да запазим представата за сигурност, решихме да се отдръпнем в един от скалъпените ъгли на техния широкоскроен дом.
Спокойствието и уравновесеността бързо се възвърнаха и няколко минути по-късно вече бяха готови да общуват с нас. Настана бурен интерес към това какво правим и с каква цел сме им на гости. А когато си станахме по-близки, силно се заинтригуваха с какъв вкус са дрехите ни.
Разбира се, не всички бяха доволни и се чувстваха комфортно в наше присъствие, и не се притесняваха да го покажат. Отдръпнаха се в страни и ни наблюдаваха, докато ние се радвахме на топлината, с която повечето ни приеха.Големи очи ни наблюдаваха и от „родилното“. Въпреки че голямото събитие наближаваше за повечето от тях и не трябваше да се вълнуват много, все пак пуснаха по едно любопитно око към нас. И ето...дойде моментът, който всички чакаха!
Изведнъж радостни изблици се разнесоха от първия до последния член на семейството, от най-малкия до най-големия. Всички викаха ли, викаха!  Беше дошло времето за дневната им разходка навън! Едва дочакаха да се отворят вратите и се втурнаха с всичка сила. Дори тъмните облаци и лошото време не ги уплаши.
 Скупчваха се на групи и задружно, както винаги, се радваха на чистия въздух, прохладното време и слабото слънце, което се показваше толкова за кратко. Най-младите членове на семейството привикваха и нас в бурен изблик на веселие и игра. Но повечето бяха забравили, че все още сме там.
И така бързо и неусетно дойде време да се сбогуваме и да си ходим. Някои сякаш си отдъхнаха, че напускаме тяхната малка крепост, други пък ни подвикваха да ги посетим скоро пак...или така поне ние го разбрахме. Помахахме за довиждане и потеглихме отново към забързаното ежедневие, което ни чакаше нетърпеливо извън стените на фермата - там разочарования и грижи не се допускаха. Оставихме семейството на сигурно място, скрито и защитено от студения и неприветлив свят. Зад дебелите стени на тяхната крепост, подчинена на идеята за уют и спокойствие. С приглушена, мека светлина и аромат на....е, не точно на валиния.    Така в тази отдалечена от града ферма намерихме добро обяснения на това какво е дом.

Ч0ВЕШКО, ТВЪРДЕ ЧОВЕШКО


(интерпретация)

1- ЗА ПЪРВИТЕ И ЗА ПОСЛЕДНИТЕ НЕЩА

Уханието на цветовете омайва.

Заблудата е направила човека толкова дълбок, нежен, изобретателен, за да отгледа едно цвете като религиите и изкуствата. Чистото познание не би могло да го стори. (Когато ни разбули тайната за същността за света, ще ни причини на всички ни най-голямо разочарование.)

3 - РЕЛИГИОЗНИЯТ ЖИВОТ

Християнството като древност.

...някой, който кара последователите си да пият кръвта му; молитви за сбъдване на чудеса;
грехове, извършени към бога, изкупени пак чрез бога; страх пред едно отвъдно, пътят към което е смъртта.

6 - ЧОВЕК В ОБЩУВАНЕ С ДРУГИТЕ

Защо противоречим.

Човек често противоречи на някое мнение, докато всъщност му е несимпатичен само тонът, с който се поднася.

7 - ЖЕНА И ДЕТЕ

Маски.

При някои жени напразно ще търсим душа и сърце, защото те са само маски. Мъж, заловил се с подобни, почти призрачни, неизбежно неудовлетворими същества, е за окайване...

9 - НАСАМЕ СЪС СЕБЕ СИ

Странникът.

Който поне малко е познал свободата на разума, може да се почувства на земята единствено като странник, макар и не като пътник към последната цел; защото такава няма. Но положително той ще иска да види и ще държи очите си широко отворени, за да не пропусне нищо, от това, което става по света. Ала той никога не бива да се привързва твърде силно към отделни неща, в него трябва да е жив духът на неуморното скиталчество, който се радва на смяната и на преходността....и сърцето му, уморено от скитане ще помръкне. Но огрее ли го утринното слънце, сякаш пламнало в божествен гняв, и разтвори ли
се градът, той ще съзре в лицата на обитателите му по-голямо мъртвило, повече кал, вероломство и несигурност, отколкото извън портите му; и денят ще стане по-лош и от нощта. Такава би могла да бъде участта на странника...А после, потопен в благодатния покой на предобедния час, когато тихо се разхожда под дърветата, за него ще падат иззад гъстата им шума добри и полезни неща - даровете на всички онези свободни духове, чието обиталище са планината, гората и самотата, и които също като него, верни на своя ту весел, ту замислен нрав, са странници и философи

#H&MStudio A/W17 


Close the loop 


изложба на НБУ и H&M


Една добра колаборация между модния гигант H&M и студентите от специалност "Мода и бизнес стратегии" в Нов български университет (Адриан Михайлов, Мартина Бонева, Христина Чекова, Мая Матева, Глория Димитрова, Ивайло Станев, Юнвер Кьосе, Тони Славков и Стояна Събева). Младите дизайнери от НБУ, ръководени от Николай Пачев, изработиха облекла от стар текстил, събран в магазините на H&M за рециклиране. Моделите бяха представени на фестивала Absolut Creative Space, който е посветен на устойчивата креативност, а в началото на Февруари 2017 всеки, минаващ покрай витрината на H&M на бул. Витоша, имаше възможност да види от близо арт инсталацията.  

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=UZdR7_j6hzo


GET IN TOUCH

+359 882 725 698

SUBMIT
FIND ME ON

INSTAGRAM               FACEBOOK